adada
Werking


MS-medicijnen: veranderen, onderdrukken of resetten

Medicijnen tegen MS beïnvloeden je afweersysteem om ervoor te zorgen dat de ziekte stabiel wordt. In grote lijnen gebeurt dit met twee soorten behandelingen. Het eerste type behandeling richt zich op het 'veranderen' of onderdrukken van je afweersysteem. In medische termen heet dat immunomodulatie of immunosuppressie. Bij dit type MS-behandeling gebruik je regelmatig en langdurig medicatie (bijvoorbeeld 3x per week zelf injecteren, of meerdere keren per jaar een infuus). Bij het tweede type behandeling wordt je afweersysteem als het ware 'gereset'; opnieuw ingesteld. Dit noemen we immuunreconstitutie. Bij dit type MS-behandeling gebruik je kort  medicijnen en daarna gebruik je een tijd niets. Bespreek deze mogelijkheden met je arts of MS-verpleegkundige en vraag daarbij ook naar de invloed van de geadviseerde behandeling op je dagelijks leven.

Let op: de mate van activiteit van de ziekte en het aantal terugvallen bepalen welke behandeling er geadviseerd wordt. Sommige MS-behandelingen zal de arts je daarom niet voorstellen. Vraag gerust hoe dit in jouw situatie zit.

adada

Goed om te weten voor je gesprek

girl
girl

Het is verstandig om voor jezelf je klachten en je terugvallen bij te houden. Gecombineerd met de onderzoeksresultaten uit het ziekenhuis, krijg je dan namelijk een beter beeld van de activiteit van je ziekte. Dit is niet alleen voor jou waardevol, maar zeker ook voor je behandelaar. Daarom hebben veel mensen met MS een dagboekje of een app waarin ze hun bevindingen noteren.

Noteer hier je klachten en je terugvallen of neem je dagboekje mee.

Overweging : hoe Belangrijk is dit voor jou?

Weinig/veel schubs
Wanneer er sprake is van meer terugvallen (schubs), is het verstandig om contact op te nemen met je behandelaar. Wellicht is het goed om te bespreken of de huidige medicatie nog voldoende bescherming biedt. Belangrijk is ook om na te gaan hoe trouw je je medicatie gebruikt. Als je een medicijn niet op de juiste manier gebruikt of minder (vaak) dan voorgeschreven, kan dat gevolgen hebben voor de werkzaamheid.

Weinig/veel klachten
Als je veel lichamelijke klachten hebt, schrijf dan op om welke klachten het gaat en neem dit mee naar je behandelaar om te bespreken. Naast medicatie om de MS te remmen, zijn voor bepaalde klachten ook hulpmiddelen, adviezen of medicatie beschikbaar.

Niet zo Belangrijk
Heel Belangrijk

Gesprekslijst

Wij maken een overzicht van de onderwerpen die je belangrijk vindt. 
Wij slaan jouw gegevens niet op.
Print ze of neem ze digitaal mee naar je arts of verpleegkundige.

Toegevoegd
Toegevoegd