adada
Gebruiksgemak

Het beste MS-medicijn is een medicijn dat je blijft gebruiken

MS is een chronische ziekte. Je moet er dan ook rekening mee houden dat je langdurig medicijnen gebruikt. Hoe makkelijk dat gaat, wordt voor een groot deel bepaald door de manier van toedienen. Want waar de één liever tabletten slikt, vindt de ander het handiger om zichzelf een injectie te geven of naar het ziekenhuis te gaan voor een infuus. Daarnaast heeft ook het aantal controles veel invloed. Vaker naar het ziekenhuis moeten, kan immers behoorlijk ingrijpen in je dagelijks leven. Het is daarom belangrijk dat je samen met je behandelaar de juiste balans vindt. Hoe beter het evenwicht hoe groter de kans dat je de MS-behandeling volhoudt.

adada

Goed om te weten voor je gesprek

girl
girl

Artsen en verpleegkundigen zijn gewend aan mensen met slikproblemen of angst voor injecties. Vertel daarom eerlijk of je hier last van hebt, zodat je behandelaars daar rekening mee kunnen houden.

Geef aan of je slikproblemen of prikangst hebt.

Ben je voor je werk regelmatig van huis? Of maak je vaak verre en lange reizen? Geef dit aan bij je behandelaars, zodat ze de keuze van je MS-medicijnen hierop af kunnen stemmen.

Noteer of je vaak van huis bent voor je werk of graag lange of verre reizen maakt.

Overweging : hoe Belangrijk is dit voor jou?

Makkelijk/niet makkelijk naar het ziekenhuis
Als het niet makkelijk is om regelmatig naar het ziekenhuis te gaan, kan dit invloed hebben op de keuze van je MS-medicijnen. Hoe belangrijk is dit voor jou?

Veel/weinig controles
Veel mensen met MS vinden het geruststellend dat ze regelmatig een controleafspraak hebben. Maar er zijn genoeg anderen voor wie dit teveel invloed heeft op hun dagelijks leven. Hoe belangrijk zijn regelmatige controles voor jou?

Niet zo Belangrijk
Heel Belangrijk

Gesprekslijst

Wij maken een overzicht van de onderwerpen die je belangrijk vindt. 
Wij slaan jouw gegevens niet op.
Print ze of neem ze digitaal mee naar je arts of verpleegkundige.

Toegevoegd
Toegevoegd