Een MS-behandeling werkt als de ziekte rustig blijft
Als je medicijnen nodig hebt, wil je natuurlijk dat ze zo effectief mogelijk zijn, oftewel hun werk goed doen. Bij een auto-immuunziekte als MS betekent dit, dat ze het afweersysteem stabiliseren zodat het zich niet tegen je eigen lichaam richt. Als er geen ziekteprogressie is en de MRI scan geen nieuwe afwijkingen laat zien, noem je een MS-medicijn effectief. Deze effectiviteit zie je terug in een rustiger ziektebeeld en wordt weergegeven in het percentage patiënten dat goed reageert op de behandeling.
Effectiviteit van een medicijn bij MS wordt gemeten aan de hand van drie dingen: afname van het aantal terugvallen, uitblijven van ziekteprogressie en uitblijven nieuwe MRI-activiteit.
Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het percentage is de uitkomst van een onderzoek onder een groep patiënten. Bij dit voorbeeld laat het medicijn minder terugvallen zien bij mensen die het medicijn gebruiken ten opzichte van mensen die een placebo krijgen. Binnen de groep zullen er echter altijd patiënten zijn die goed of minder goed op het medicijn reageren.
Bespreek de effectiviteit van verschillende soorten MS-medicijnen met je behandelaar. Dit is ook van belang omdat de medicatie wordt afgestemd op hoe actief je MS is.
Hoe belangrijk jij effectiviteit vindt heeft bepaalde effecten op het verloop van jouw ziekte. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat een middel met een hogere effectiviteit ook meer bijwerkingen kan geven.