adada
Effectiviteit

Een MS-medicijn werkt als de ziekte rustig blijft

Als je medicijnen nodig hebt, wil je natuurlijk dat ze zo effectief mogelijk zijn. Lees: hun werk goed doen. Bij een auto-immuunziekte als MS betekent dit, dat ze het afweersysteem stabiliseren zodat het zich niet op je eigen lichaam richt. Als er geen ziekteprogressie is en de MRI scan geen nieuwe afwijkingen laat zien, noem je een MS-medicijn effectief. Deze effectiviteit zie je terug in een rustiger ziektebeeld en wordt weergegeven in een percentage.

girl
girl

Effectiviteit van een medicijn bij MS wordt gemeten aan de hand van drie dingen: de vermindering van terugvallen, er geen ziekteprogressie is en geen nieuwe MRI-activiteit.

Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het percentage is de uitkomst van een onderzoek onder een groep patiënten. Bij dit voorbeeld laat het medicijn minder terugvallen zien bij mensen die het medicijn gebruiken ten opzichte van mensen die een placebo krijgen. Binnen de groep zullen er echter altijd patiënten zijn die goed of minder goed op het medicijn reageren.

Goed om te weten voor je gesprek

Effectiviteit Angelique

Bespreek de effectiviteit van verschillende soorten MS-medicijnen met je behandelaar. Ook omdat de medicatie wordt afgestemd op hoe actief je MS is.

Noteer vragen die je hebt over de effectiviteit van MS-medicijnen en je ziekte activiteit.

Overweging : hoe Belangrijk is dit voor jou?

Hoe belangrijk jij effectiviteit vindt heeft bepaalde effecten op het verloop van jouw ziekte. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat meer focus op effectiviteit ook leidt tot meer bijwerkingen.

 

Niet zo Belangrijk
Heel Belangrijk

Gesprekslijst

Wij maken een overzicht van de onderwerpen die je belangrijk vindt. 
Wij slaan jouw gegevens niet op.
Print ze of neem ze digitaal mee naar je arts of verpleegkundige.

Toegevoegd
Toegevoegd