adada
Kinderwens


MS hoeft een zwangerschap niet in de weg te staan

MS openbaart zich vaak op een leeftijd dat mensen denken aan het starten van een gezin. De ziekte op zich hoeft dit niet in de weg te staan, maar een kinderwens speelt wel een rol bij de keuze voor een behandeling. Sommige MS-medicijnen zijn goed te combineren met een zwangerschap, terwijl dit voor andere middelen absoluut niet geldt. Daarnaast moet je erover nadenken of je borstvoeding wil geven, want ook dat is een bepalende factor. Overleg dus met je behandelaars wanneer je aan kinderen denkt en vraag om advies. Dit is net zo belangrijk als je een man bent, omdat een kinderwens voor beide partners invloed kan hebben op de medicijnkeuze.

adada

Goed om te weten voor je gesprek

girl
girl

Misschien ben je nu nog niet zo bezig met kinderen. Zie je jezelf in de toekomst wel met een baby op je arm, geef dit dan zeker aan bij je behandelaar want een MS-behandeling is een lange termijn behandeling.

Geef aan of je op termijn een kinderwens hebt.

MS hoeft weliswaar een kinderwens niet in de weg te staan, maar kan wel invloed hebben op het vrijen. Schroom niet om dit met je behandelaar te bespreken, zodat je beter weet wat je kunt verwachten en wat je kunt doen.

Noteer hier je vragen over MS en sexualiteit.

Overweging : hoe Belangrijk is dit voor jou?

Wel/geen kinderwens
Bij een ziekte als MS komt er een hoop op je af. Het is dus heel begrijpelijk dat een eventuele kinderwens op de achtergrond raakt. Toch is het verstandig om die wens met je behandelaars te bespreken, ongeacht op welke termijn je kinderen wilt krijgen. Hoe belangrijk is het voor jou om rekening te houden met een zwangerschap?

Niet zo Belangrijk
Heel Belangrijk

Gesprekslijst

Wij maken een overzicht van de onderwerpen die je belangrijk vindt. 
Wij slaan jouw gegevens niet op.
Print ze of neem ze digitaal mee naar je arts of verpleegkundige.

Toegevoegd
Toegevoegd