adada
Lange termijn

Een MS-behandeling kies je ook voor de toekomst

MS is helaas nog niet te genezen; het is een chronische ziekte. Daarom is het belangrijk om ook de effecten van de medicijnen op lange termijn mee te nemen in je keuze. Met effecten op lange termijn bedoelen we hoe de werking en de bijwerkingen van het medicijn zich bijvoorbeeld over 5, 10 of 20 jaar ontwikkelen. Vraag naar beschikbare informatie over verschillende behandelingen. Sommige medicijnen worden met regelmaat gegeven; bijvoorbeeld iedere dag of maand, andere als korte kuur met tussenpozen van een half jaar of langer. Bespreek daarom met je behandelaar de gegevens die er zijn over de effectiviteit en de veiligheid bij langer gebruik. Dit helpt om samen een weloverwogen keuze te maken, die niet alleen nu maar ook in de toekomst in je leven past.

adada

Goed om te weten voor je gesprek

De meeste MS-medicijnen gebruik je langdurig. Praat daarom ook met je behandelaar over je persoonlijke toekomstplannen, bijvoorbeeld als het gaat om werk, reizen, studie of een kinderwens.

Noteer hier vragen die je hebt over je behandeling in combinatie met je toekomstplannen.
girl
girl

Overweging : hoe Belangrijk is dit voor jou?

Wel/geen duidelijke toekomstplannen
Waar de één meer een ‘pluk de dag’ type is, weet de ander al hoe het leven er over een aantal jaar uit moet zien. Hoe belangrijk zijn toekomstplannen voor jou?

Niet zo Belangrijk
Heel Belangrijk

Gesprekslijst

Wij maken een overzicht van de onderwerpen die je belangrijk vindt. 
Wij slaan jouw gegevens niet op.
Print ze of neem ze digitaal mee naar je arts of verpleegkundige.

Toegevoegd
Toegevoegd