adada
Veiligheid & Controles

Veilig medicijngebruik gaat over de balans tussen de werking en veiligheid

Als artsen en verpleegkundigen praten over de veiligheid van medicatie, dan bedoelen ze de afweging tussen de werking van een medicijn en ongewenste effecten die kunnen ontstaan bij gebruik ervan. Dat doen ze door de risico’s af te wegen in verhouding tot de noodzaak van behandeling. Ze zullen dit zorgvuldig met je bespreken, je controleren, en je uitleggen wat te doen bij bepaalde klachten. Daarom wordt er ook gevraagd naar medicijnen die je al gebruikt en allergieën of andere aandoeningen die je eventueel hebt.

Mijn behandelaar heeft het over contra-indicaties, wat zijn dat?
Een contra-indicatie is een reden om een bepaalde behandeling of een medicijn niet toe te passen. Bijvoorbeeld omdat je allergisch bent voor een stof die in een medicijn zit, of omdat je al een ander medicijn gebruikt of aandoening hebt dat problemen kan geven. In zo'n geval zal je behandelaar zoeken naar een alternatieve MS-behandeling, waarmee zoveel mogelijk risico's worden vermeden. Probeer daarom altijd duidelijk en volledig te zijn over je medische geschiedenis.

Monitoring
Als je MS-medicatie gebruikt, zijn bepaalde controles nodig. Dit heet monitoring. Monitoring kan bestaan uit bijvoorbeeld bloedcontroles voor het bepalen van nier- en leverwaardes, een MRI (een scan van de hersenen) om de mate van activiteit van de MS te bepalen, consulten bij de oogarts, de dermatoloog of een andere specialist. Welke controles nodig zijn, hoe vaak ze nodig zijn en hoe vaak je daarvoor naar het ziekenhuis moet, verschilt per medicijn. Voor het ene MS-medicijn zijn meer controles in het ziekenhuis nodig dan voor het andere MS-medicijn. Vraag hier gerust naar bij je behandelaar en geef aan in hoeverre dit belangrijk voor je is.

adada

Goed om te weten voor je gesprek

girl
girl

Je behandelaar zal altijd vragen naar de medicijnen die je het afgelopen jaar hebt gebruikt. Een actueel medicijnoverzicht kun je opvragen bij de apotheek. Noteer hier de medicijnen die je op recept krijgt.

Noteer hier je medicijngebruik.

Gebruik je medicijnen die je zelf bij de apotheek of drogist koopt, zonder recept? Of voedingssupplementen, zoals bijvoorbeeld magnesium of selenium? Geef dit dan ook aan bij je behandelaar.

Noteer hier de medicijnen en de middelen die je zonder recept gebruikt.

Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen, wil een behandelaar weten of je eerder behandeld bent voor ziektes of bijvoorbeeld een operatie hebt gehad. Geef zoveel mogelijk informatie, ook als je denkt dat iets niet belangrijk is. Noteer hier eerdere ziektes, behandelingen en operaties.

Noteer hier eerdere ziektes, behandelingen en operaties.

Overweging : hoe Belangrijk is dit voor jou?

Klachten die ontstaan door medicijnen
Sommige mensen hebben relatief sneller en vaker last van klachten als ze medicijnen gebruiken. Hoe belangrijk is dit in jouw situatie?

Niet zo Belangrijk
Heel Belangrijk

Gesprekslijst

Wij maken een overzicht van de onderwerpen die je belangrijk vindt. 
Wij slaan jouw gegevens niet op.
Print ze of neem ze digitaal mee naar je arts of verpleegkundige.

Toegevoegd
Toegevoegd