adada
Veiligheid

Veilig medicijngebruik: de balans tussen de werking en veiligheid

Als artsen en verpleekundigen praten over de veiligheid van medicatie, dan bedoelen ze het het voorkomen van ernstige problemen bij gebruik van medicijnen. Dat doen ze door de risico’s af te wegen in verhouding tot de noodzaak van behandeling. Ze zullen dit zorgvuldig monitoren en je op de hoogte houden van de risico’s en je uitleggen over wat te doen bij bepaalde symptomen. Dit is onder andere de reden dat er wordt gevraagd naar de medicijnen die je al gebruikt en de allergieën of aandoeningen die je eventueel hebt.

Mijn behandelaar heeft het over contra-indicaties, wat zijn dat?


Een contra-indicatie is een reden om een bepaalde behandeling of een medicijn niet toe te passen. Bijvoorbeeld omdat je allergisch bent voor een stof die in een medicijn zit, of omdat je al een andere aandoening hebt die problemen kan geven. In zo'n geval zal je behandelaar zoeken naar een alternatieve MS-behandeling, waarmee zoveel mogelijk risico's worden vermeden. Probeer daarom altijd duidelijk en volledig te zijn over je medische geschiedenis.

adada

Goed om te weten voor je gesprek

girl
girl

Je behandelaar zal altijd vragen naar de medicijnen die je het afgelopen jaar hebt gebruikt. Een actueel medicijnoverzicht kun je opvragen bij je apotheek.

Noteer hier je medicijngebruik.

Gebruik je medicijnen die je zelf bij de apotheek of drogist koopt, zonder recept? Of voedingssupplementen, zoals bijvoorbeeld magnesium of selenium? Geef dit dan ook aan bij je behandelaar.

Noteer hier de medicijnen en de middelen die je zonder recept gebruikt.

Om een zo volledig mogelijk beeld van je te krijgen, wil een behandelaar weten of je eerder behandeld bent voor ziektes of bijvoorbeeld een operatie hebt gehad. Geef zoveel mogelijk informatie, ook als je denkt dat iets niet belangrijk is.

Noteer hier eerdere ziektes, behandelingen en operaties.

Overweging : hoe Belangrijk is dit voor jou?

Goed/niet goed reageren op medicijnen
Sommige mensen hebben relatief sneller en vaker last van klachten als ze medicijnen gebruiken. Hoe belangrijk is dit in jouw situatie?

Niet zo Belangrijk
Heel Belangrijk

Gesprekslijst

Wij maken een overzicht van de onderwerpen die je belangrijk vindt. 
Wij slaan jouw gegevens niet op.
Print ze of neem ze digitaal mee naar je arts of verpleegkundige.

Toegevoegd
Toegevoegd