De bijwerkingen van MS-behandelingen verschillen per persoon en per medicijn
Niet iedereen heeft last van bijwerkingen als gevolg van een MS-behandeling. Net als ieder ander medicijn, kunnen ook medicijnen tegen MS bijwerkingen geven. Sommige bijwerkingen zijn tijdelijk, andere bijwerkingen blijven langer aan. Vaak zijn er bij aanvang van de behandeling (milde) klachten omdat je lichaam nog moet wennen aan de behandeling. Deze onbedoelde klachten verschillen per middel. In sommige gevallen kunnen de klachten aanhouden en reden zijn om over te stappen naar een andere MS-medicijn.
Bijsluiter
Als je de bijsluiter leest, dan staat er een hele lijst met mogelijke bijwerkingen. Dit betekent niet dat je last krijgt van al deze bijwerkingen. Farmaceuten zijn verplicht in de bijsluiter gemelde bijwerkingen te vermelden. In de bijsluiter wordt aangegeven of deze klachten zeer vaak (meer dan 1 op de 10), vaak (tussen 1 op de 10 en 1 op de 100, soms (tussen 1 op de 100 en 1 op de 1000) of zeer zelden (minder dan 1 op de 10.000) voorkomen).
Bijwerkingen melden
Als je tijdens het gebruik ergens last van krijgt, zeg dit dan altijd tegen je arts of MS-verpleegkundige. Ook wanneer je geen direct verband ziet tussen je klachten en het middel dat je neemt, is het belangrijk dit te melden. Ook kun je bijwerkingen melden bij het landelijke bijwerkingen centrum Lareb, www.lareb.nl.
Een MS-behandeling is zeer specialistisch. Daarom zal niet iedere arts, arts-assistent of verpleegkundige volledig op de hoogte zijn van de bijwerkingen van MS-medicatie. Bespreek ze daarom met de behandelaar die jou de medicijnen voorschrijft.
Ben je gevoelig voor bepaalde stoffen? Of heb je snel last van klachten zoals eczeem, een koortslip of buikpijn? Dan kan dit invloed hebben op de keuze van je MS-medicijnen. Geef het daarom altijd aan bij je behandelaar.
Snel/minder snel last van bijwerkingen
Ben je in het algemeen gevoelig voor bijwerkingen? Hoe belangrijk is dit voor jou?