adada
Sociaal leven

Een passende behandeling bij jouw levensstijl

Met je arts of MS-verpleegkundige bespreek je niet alleen de medische keuzes, er wordt ook besproken wat jij in je leven belangrijk vindt. De behandeling moet zo goed mogelijk aansluiten bij je levensstijl, je wensen en verwachtingen. Ben je bijvoorbeeld veel onderweg voor je werk? Dan zijn medicijnen die je in de koelkast moet bewaren niet praktisch. Heb je het plan om een verre reis te maken? Dan moet de MS-behandeling te combineren zijn met vaccinaties. Kortom, hoe beter de behandelaars je kennen, hoe beter zij je behandeling kunnen afstemmen op jouw situatie. Zo wordt het ook makkelijker om de behandeling vol te houden. 

adada

Goed om te weten voor je gesprek

girl
adada

Tijdens een afspraak met je behandelaar wordt er vaak veel besproken. Zeker als je net de diagnose MS hebt gekregen. Het is dan ook makkelijk om iets te vergeten dat je wilde vragen of wilde vertellen. Maak daarom vooraf een lijstje van vragen die je graag wil stellen en dingen die je belangrijk vindt.

Noteer hier dingen die je belangrijk vindt op het gebied van werk, gezondheid etc.

Heb je plannen om bijvoorbeeld een verre reis te maken? Vertel dit dan aan je behandelaar voordat je met de MS-medicatie begint. Zo kan de behandeling beter afgestemd worden op jouw situatie.

Noteer hier je toekomstplannen.

Overweging : hoe Belangrijk is dit voor jou?

Actief/minder actief leven
Of je een actief leven leidt kan bepalend zijn voor de keuze van je MS-behandeling. Als je bijvoorbeeld een drukke agenda hebt of veel op pad bent, zijn bepaalde vormen van medicatie gewoon minder praktisch. Hoe belangrijk is het voor jou dat je MS-medicijnen afgestemd worden op een actief leven?

Veel/weinig vrije tijd
MS kan de nodige invloed hebben op je tijdsbesteding. Ook doordat je voor controles en onderzoeken naar het ziekenhuis moet. Hoe vaak wil je door je arts worden gecontroleerd? Hoe belangrijk is het voor jou dat je bijvoorbeeld werk, hobby’s of sport kunt combineren met je MS-behandeling? 

Niet zo Belangrijk
Heel Belangrijk

Gesprekslijst

Wij maken een overzicht van de onderwerpen die je belangrijk vindt. 
Wij slaan jouw gegevens niet op.
Print ze of neem ze digitaal mee naar je arts of verpleegkundige.

Toegevoegd
Toegevoegd