adada
Therapietrouw


Een MS-behandeling volhouden is belangrijk maar kan soms moeilijk zijn

“Wat is therapietrouw?” is een vraag die regelmatig gesteld wordt als het over MS gaat. Het antwoord: een medicijn op de juiste manier, op de juiste momenten en in de juiste dosering gebruiken. Bij een chronische ziekte als MS is dat extra belangrijk, omdat het volhouden van je behandeling invloed kan hebben op het ziekteverloop. Toch leert de ervaring dat langdurig gebruik van medicijnen soms moeilijk is, vooral wanneer je niet meteen een verbetering merkt. Je behandelaars hebben er dan ook alle begrip voor, als je het innemen van je medicijnen of het aantal controles lastig vindt. Schaam je dus vooral niet en geef dit eerlijk aan. Dan kunnen jullie samen een behandeling kiezen die het makkelijker maakt om therapietrouw te blijven.

adada

Goed om te weten voor je gesprek

girl
girl

Als je het lastig vindt om je MS-medicijnen goed in te nemen, ben je echt niet de enige. Daarom zijn er allerlei begeleidingsprogramma's en apps beschikbaar, of maken mensen gebruik van een medicatieboekje. Vraag aan je behandelaar wat de mogelijkheden zijn om je te helpen.

Noteer hier wat je moeilijk vindt aan het innemen van medicijnen.

Overweging : hoe Belangrijk is dit voor jou?

Goed/minder goed geheugen
MS kan problemen geven met je concentratie en je geheugen. Daardoor wordt het ook lastiger om regelmatig je medicijnen in te nemen. Hoe belangrijk is dit voor jou?

Wel/geen hulp in de omgeving
Vind je het lastig om op je medicijngebruik te letten, dan is steun van familie of vrienden vaak een uitkomst. Hoe belangrijk is het voor jou om hulp te krijgen?

Niet zo Belangrijk
Heel Belangrijk

Gesprekslijst

Wij maken een overzicht van de onderwerpen die je belangrijk vindt. 
Wij slaan jouw gegevens niet op.
Print ze of neem ze digitaal mee naar je arts of verpleegkundige.

Toegevoegd
Toegevoegd